PDA

View Full Version : Campanie AdWords pentru newsportal-uri

Mediaconvertor
09-23-2008, 03:31 PM
Salut,
banuiesc ca e evident faptul ca sunt nou p'acilea si sper sa-mi iertati greselile (de orice natura) inerente fiecarui inceput.
De putin timp si in urma unui concurs de imprejurari, ma indeletnicesc cu treburi d'astea de SEO/SEM. Sunt in perioada fetala a acestei activitati, o tabula rasa si incerc sa acumulez cat mai multe cunostinte.
Trebuie sa fac o campanie AdWords pentru niste ziare locale. Pt tarisoara noastra, targetarea se face doar pana la nivel de tara. Prin alte parti se merge pana la nivel de oras/judet sau ce dracu are fiecare. Tinand cont ca un ziar local din Constanta e foarte putin probabil sa fie citit in Arad si de faptul ca un ziar are un continut al draq de diversificat, ce recomandari aveti pentru o astfel de campanie. Bugetul e la 50ron/zi si poate fi crescut.
Multumesc pentru orice sugestie! E posibil sa nu fi expus toate informatiile necesare dar daca sunt intrebari, voi fi bucuros sa raspund!

Krumel
09-23-2008, 05:32 PM
Mediaconvertor, salut si bine ai venit.
Trebuie sa recunosc, ai fost la un click de a fi banat. Dupa pseudonim si avatar erai 99% banat. Dar de obicei verific pe cei care ii banez, in special botii.

Revenind la problema ta:
- ai o optiune de Placement Tool in care pui url-urile site-urilor in care vrei sa faci reclame. Momentan .ro nu a avoluat in optiunea asta decat atat.
- poti incerca in Edit campaign settings jos la Locations: alegi Edit si tabul Custom. Ai optiunile: Map point | Custom shape | Bulk
Poti alege Map point si alegi la Location: Constanta si la Show my ads within: lasi cat vrei tu.
La Bulk la fel, enumeri orasele.

Problema e una singura: solutia asta am gandit-o acum pe loc si nu am reusit sa o si testez. Campaniile pe care le am sint per tara si nu per oras sau regiune.

Poate incerci si ne tii la curent.

Bine ai venit. :)

Ducu
09-23-2008, 08:10 PM
da chiar si eu as fi curios daca merge bine targetarea geografica, vreau sa testez pe Iasi in viitorul apropiat

Mediaconvertor
09-23-2008, 09:41 PM
da' ce are dom'le avatarul si id-ul meu? ce aveti cu stallman? :D
despre Placement Tool i-am spus lui Adrian Poputoaia in threadul pt SN-ul pe care vrea sa-l lanseze.
am doua campanii online pentru newsportaluri dar nu sunt multumit de ce se intampla. adica am click-uri, merge OK intr-un fel dar vreau sa aduc click-uri pe paginile, pe informatiile importante pe care newsportalul le ofera. momentan ele vin pe paginile de umplutura, paginile cu gagici si alte tampenii. as inchide imediat aceste campanii dar nu iau eu toate deciziile. pe un cotidian generalist, n-ai cum sa-l promovezi prin adwords. aaa, sigur ca poti sa faci niste ad-uri frumoase de genul "super tzatzele lu' adreea marin" si sa pointezi catre pagina de analiza economica dar asta nu e o solutie. am scos dupa cca 1 luna un raport ca sa vad unde-mi afiseaza ad-urile si mi-am pus mana in cap. doar pe 3 siteuri din orasul care ma intereseaza. restul pe tot felul de prostii pe care sub nici o forma nu ajunge vizitatorul care ma intereseaza sau pe alte newsportaluri din celalalt capat al tarii.
in ceea ce priveste targetarea geografica, am atasat 2 screenshot-uri pentru a vedea cum vede, ca sa zic asa, google tara noastra. recunosc ca nu am acordat pana acum mare importanta acestei campanii deoarece am alte 7 in derulare si a trebuit sa le pun la punct cat de cat. acum a venit si randul acestora si m-am apucat de sapat mai constiincios. acesta e si motivul pentru care am ajuns pe aici.
stiu ca ISP-istii nostrii cumpara clase mari de IP-uri si apoi le sparg in functie de nevoi. de exemplu le cumpara X-ulescu de la Bucuresti si apoi aloca Clujului un subnet, Iasului altul si tot asa dar in formularele pe care le completeaza, acea clasa de IP-uri este cumparata in Buc. Poate ati observat in analitycs ca multe accesari va vin din sighisoara :) Banuiesc ca asta e motivul (sau si asta) pt care nu se poate targeta dpdv geografic foarte bine.
am setat acum conform sugestiei lui Krumel si ...asteptam.
sper sa nu ma ciufuliti prea tare daca spun prostii...v-am avertizat ca sunt la capitolul "Alfabetizare SEO/SEM"

Krumel
09-23-2008, 09:47 PM
Prin cele 2 optiuni oferite de Adwords pentru Romania trebuie sa se poata limita site-urile sau zonele unde sa apara reclamele. Nu atat de specific precum in alte tariu unde Adwords-ul e mai dezvoltat, dar cat de cat.

Acum, depinde si de cum am facut campania...

Daca vrei sa dai share la cum merg lucrurile, eu te astept la discutii.

Mediaconvertor
09-23-2008, 10:40 PM
da, sa setez sa apara ad-urile doar pe siteurile in care majoritatea viitatorilor sunt din judetele respective, e o treaba buna dar e o munca sisifica si nici asa n-ar fi o problema daca task-urile mele zilnice ar avea treaba doar cu aceste campanii.
campania e impartita in ad grupuri pt fiecare categorie de stiri, pt fiecare pagina a ziarului: politica, local, national, social, economic etc. aproape fiecare keyword ales are in compozitie numele orasului. afisari am pentru multe dintre ad texturile facute dar cele care aduc o caruta de click-uri sunt cele de la sectiunea diverse care e un bullshit si cum de meserie sunt jurnalist, nu vreau sa promovez ziarul ca pe un tabloid cu pitzipoanca de la pagina 5 deoarece nu e treaba.
afisari sunt, sapt trecuta am avut 2.5mil dar CTR e 0.50. nu am mari sperante cu reusita acestor campanii si sper sa-i conving sa renunte la ea.

Krumel
09-23-2008, 11:03 PM
Ziarele nu prea se promoveaza pe Adwords, daca am inteles eu bine.
Reclamele offline sint mai indicate.

Sper sa fi inteles bine ce zici....

Mediaconvertor
09-23-2008, 11:09 PM
da, clar! adwords pt ziare e un mare rahat. nu stiu unde naiba am citit, un text pe un blog de afara...de pe la inceputul anului. cica singura campanie adwords care a mers (sau poate inca merge) pt un ziar, este cea de la "The Sun". si la ce continut au aia, e firesc sa mearga. lucru dovedit si de faptul ca, asa cum am spus, si in campaniile mele, cele mai multe click-uri vin pe un ad text pt pagina de bullshituri

Krumel
09-23-2008, 11:12 PM
Nu e neaparat vorba de asta, dar te gandesti si la cata populatie consuma reclama regionala sau continut regional din cautari.

Reclama traditionala ajuta mai mult in cazul asta. Eventual incercati newsletter pentru abonati si incercati sa obtineti aprobari de la alte site-uri si portaluri din regiune.

Altceva...n-am idee.