PDA

View Full Version : Utilitate si utilizare sitemap

aligaby
08-16-2008, 05:14 PM
Ce credeti ?
1. Sitemap prezinta motoarelor de cautare adresele URL ce sint "allow" in robots.txt. Este util sau cit este de util un sitemap ? Pe un site am PR 4, a fost 5 dar acum o luna a cazut, nu am sitemap dar am indexate peste 500 "adrese url". Daca asi introduce sitemap asi avea mai multe pagini indexate ?
2. Ajuta introducerea tagului <priority> ? In google webmaster tool se spune ca e optional, dar toate toolurile online il recomanda spre utilizare. Daca nu ar fi introdusa aceasta optiune paginile unui site ar avea aceeasi prioritate in ochii lui google sau dupa ce criterii ar putea sa le clasifice ?
3. Exista vreo posibilitate de a afla ce URL-uri din sitemap au fost indexate ? In webmaster tool sint prezentate doar numarul total si numarul de adrese url indexate din sitemap fara a da detalii si care sint acestea. Am observat ca numarul de adrese indexate din sitemap nu coincide cu numarul adreselor ce le poti vizualiza cu comanda site:w3.site.ro si astfel ne intoarcem la punctul 1.

Asi dori sa stiu parerea voastra izvorita din experienta ...
Multumesc !

Krumel
08-17-2008, 10:53 AM
1. sitemap-ul nu face ca un site sa creasca sau sa scada PR-ul, ci doar sa indexeze corect niste URL-uri.
Nu ai nevoie neaparata de sitemap la site-uri, cel putin asa spuneau (http://www.seo-romania.com/forum/showthread.php?t=377&highlight=sitemap) cei care au fost la o intalnire SEs in Toronto.

2. tagul <priority> e unui din criteriile de crawling pentru un sitemap. E posibil sa ajute, e bine sa le lasi asa cum snt ele standard,cu tagul <priority>.

3. N-am auzit de asa ceva. Nici nu vad rostul Sitemap-ul: il faci corect si il lasi acolo. Observatiile asupra sitemap sint cam inutle pentru ca de cele mai multe ori el da erori care te ca inebunesc. Cel putin Google mi-a dus la disperare cativa clienti care urmareau ceea ce se intampla cu site-urile lor.

Resurse: Sitemaps FAQs (http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2008/01/sitemaps-faqs.html) sau Webmaster Tools (https://www.google.com/webmasters/tools/docs/en/about.html)

Nu stiu daca raspunsurile mele te ajuta, dar macar resursele sa iti dea o idee.
Spor.

Seinfeld
08-18-2008, 10:28 PM
Ce am observat eu despre <priority>:
- google se uita la el, am pus odata aceasi valoare pentru toate paginile si imediat mi-a aparut un warning despre asta in webmaster tools
- cand mi-am batut capul cu concursul despre "cel mai ..." modificam manual sitemapul si editam <priority> cu o valoare cat mai mare(0.9) ca sa "ii atrag atentia" lu google asupra lui si maiales asupra modificarilor destul de dese ale paginii. Si chiar avea un mic efect.

aligaby
08-19-2008, 11:29 PM
1. De asta am vorbit de acest tag priority, si eu am testat punind valoarea 1 la 2 pagini. La urmatoarea descarcare in webmaster tool am fost avertizat => <priority> este optional dar nu de neglijat, google chiar il citeste.
2. Poti pune valori mai mici de 1 la mai multe pagini fara sa primesti avertizari.
3. Am pus la o pagina valoarea 0.1 ( celelalte pagini aveau peste 0.5 valoarea la priority ) dar si aceasta a fost indexata de google fara sa observ un delay la indexare fata de paginile cu priority mai mare.

Nu am testat inca valoarea 0.0 ceea ce teoretic ar fi echivalent cu disallow la acea paginia in robots.txt.