PDA

View Full Version : Campanie Adwords pentru un site de turism

laufer
07-02-2008, 09:17 AM
Buna ziua,
Fac acum o mica analiza, cautare, informare pentru a incepe o campanie Adwords. La ce lucruri trebuie sa fiu atent cand incep o campanie Adwords. Este prima campanie Adwords care o fac, si vreau sa o fac cum trebuie, adica sa aduca un rezultat cat mai bun.
Astept cu interes sfaturile voastre.

Adrian Basalic
07-02-2008, 09:46 AM
din pacate cred ca o sa fii dezamagit.

in perioada asta a anului toate keywordurile pe turism sunt f scumpe si e bataie mare pe ele, nu e chiar un domeniu pe care sa faci fata si neexperimentat.

Dar... trebuie sa incepi de undeva, adwords inseamna experiment, nu exista o reteta sigura de succes, trebuie sa incerci chestii.

laufer
07-02-2008, 10:02 AM
Din pacate acum tr sa o fac, mai precis de saptamana viitoare. Da-mi cateva idei de "chestii" care trebuie sa le incerc, nu vreau reteta perfecta, insa vreau cateva idei, sa am un punct de plecare.

Krumel
07-02-2008, 10:57 AM
laufer, totul se testeaza si in Adwords (campanii de marketing) ca si in SEO.

Pe turism, cred ca ar trebui sa iti faci campanii pe obiective regionale si nu pe cuvinte generale. Totusi, plata cred ca o sa fie destul de marisoara.

10 Ways To Increase Your Adwords Quality Score - A Mini Case Study (http://www.redflymarketing.com/blog/10-ways-to-increase-your-adwords-quality-score-a-mini-case-study/)

Ai niste pasi aici, cum sa incepi si sa structurezi o campanie.

Uite si niste ebooks ptr Adwords (http://www.pdf-search-engine.com/adwords-pdf.html).

Citeste ce e pe aici si incepe o campanie. Fa research intai, defineste o lista de cuvinte cheie, punele pe grupuri de importanta si fa camapaniile.

laufer
07-02-2008, 01:03 PM
da, asta fac acum research-ul pt cuvintele cheie, deja am bifat cateva, am estimat care ar fi CPC-ul. multumesc pentru link-uri. O sa testez mai multe variante si voi vedea care este mai profitabila. Firma pt care vreau sa fac aceasta campanie isi permite cred ca un buget destul de marisor pt Adsense. O sa vedem cam pe unde se ridica.

Krumel
07-02-2008, 01:13 PM
Fa grupuri de cuvinte cheie related si fa reclame specifice ptr fiecare.
Nu uita de Landing Page, pe cat posibil.

Te astept cu noutati. :)

laufer
07-02-2008, 04:12 PM
Am inteles urmatoarele pana acum, mai am timp sa studiez pana luni. Luni tr sa prezint research-ul si sa se estimeze bugetul pe luna.
Deci ce am inteles:
1. nu este prea bine sa folosesc cuvinte dinamine ce ad, este mai bine sa le fac manual pentru inceput
2. cuvintele cheie sa fie foarte foarte bine targhetate
3. pe content network sa bag cost cat mai scazut, in caz in care sunt obligat sa platesc destul, sa scad din content network
4. link-urile din ad sa duca catre pagina "cu oferte" sa nu duca catre prima pagina.

Cam astea sunt ponturile care le-am inteles eu pt un moment.
O intrebare: Google imi impune un minim de CPC in functie de cuvantul cheie, sau este standard 0.05 EUR?

Krumel
07-02-2008, 04:26 PM
1. nu este prea bine sa folosesc cuvinte dinamine ce ad, este mai bine sa le fac manual pentru inceput

" cuvinte dinamine ce ad" - n-am inteles, ce cuvinte dinamice?

2. cuvintele cheie sa fie foarte foarte bine targhetate

Eventual fooseste elemente de regionalizare.

3. pe content network sa bag cost cat mai scazut, in caz in care sunt obligat sa platesc destul, sa scad din content network

Asa e teoria, dar o sa trebuiasca sa te adaptezi. Nu se stie sigur.

4. link-urile din ad sa duca catre pagina "cu oferte" sa nu duca catre prima pagina.

Spre oferte sau spre pagini specifice, astfel cresti relevanta si calitatea reclamei, plus cresti conversia.

O intrebare: Google imi impune un minim de CPC in functie de cuvantul cheie, sau este standard 0.05 EUR?

In functie de cuvant, cautare sau concurenta el poate impune.

laufer
07-02-2008, 05:16 PM
adica poti face un anunt de genul Bilete avion Bucuresti - {cuvant dinamic}, acel cuvant dinamic poate fi inlocuit automat de google. Daca de exemplu cauta cineva bilete avion Madrid, cuvantul dinamic este inlocuit cu Madrid.
EXEMPLU: http://www.google.ro/search?hl=ro&q=bilete+avion+madrid&btnG=C%C4%83utare&meta=

vs

http://www.google.ro/search?hl=ro&q=bilete+avion+paris&btnG=C%C4%83utare&meta=

Krumel
07-02-2008, 05:35 PM
Mda, in romana suna cam aiurea, nu m-am prins. AM contul in engleza si de cele ma multe ori ma deruteaza traducerile romanesti.

Uite un tutorial pentru keyword insertion (http://adwords.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=74996).

Sper sa te ajute.

laufer
07-02-2008, 05:42 PM
Si eu tot in engleza am contul, dar asa am tradus, sper sa fie ok.
A, inca o intrebare, :D.
De exemplu am un cuvant cheie care nu are competitie insa in tool-ul Keyword Tool din adwords apare la "Avg Search Volume" ca au fost ceva cautari. Merita sa bag banii in el?

Tu spui ca pot targheta mai bine reclamele daca folosesc cuvinte dinamice?

Krumel
07-02-2008, 05:51 PM
Eu m-am oprit undeva aici: No The keyword phrase doesn't currently trigger any of your ads. (http://www.seo-romania.com/forum/showthread.php?t=385).

Problema e cam asa: cautari sint, bugetul e bun - Google imi da mesajul asta.

Am inteles (ppchero.com/yet-another-reason-why-your-ads-arent-showing-in-google/) ca ar putea fi o problema de la ei.

Inspectez sa vad, inca nu sint lamurit.

Nu am facut inca nici o campanie folosind cuvinte dinamice. Ma documentez inca...

Scorillo
07-02-2008, 06:41 PM
pentru turism, te-as sfatui sa renunti la adwords pentru ca exista modalitati mult mai bune si mult mai "targetate" de a genera trafic de calitate. eu lucrez in turism si am incercat destule variante.

Krumel
07-02-2008, 07:44 PM
Scorillo, detaliaza.
Fara secrete prea mari....daca poti ajuta sau argumenteaza.

Scorillo
07-02-2008, 10:57 PM
pai exista cateva portaluri mari de turism care genereaza trafic de calitate, adica oameni care cauta ceea ce vinzi si te contacteaza. daca ai un produs bun, il vinzi, indiferent de locatie. eu, ca agentie din buzau, am avut clienti din bucuresti, focsani, etc. daca am avut o oferta buna. bineinteles sunt cu plata majoritatea dintre ele, de exemplu infoturism. cel mai ieftin abonament la infoturism costa in jur de 1000 ron/an si-ti poti plasa cate oferte vrei pe site. problema este sa ai pe cineva care sa introduca ofertele acolo in mod constant si zilnic. varianta gratuita este calatoreste.ro care urmeaza sa fie relansat cu un nou look si intr-o retea puternica de promovare (parerea mea este ca o sa darame infoturism la trafic instantaneu dupa relansare). alta varianta gratuita este goovel.net care functioneaza la fel si in plus au un live consult prin intermediul caruia poti vorbi direct cu clientii pe serverul lor. restul portalurilor nu le cunosc prea bine in detaliu, din lipsa de timp, insa astea 3 sunt super ok. cu 1000 ron pe an iti generezi un trafic cat de cat decent si cereri reale pentru produse. chiar daca in cel mai rau caz o sa ai 50 de unici pe zi care-ti vin pe site, sa fii sigur ca cel putin 40 sunt interesati sa cumpere (daca ai ce sa le vinzi), plus alte nenumarate cereri care-ti vin in email.

secrete prea mari nu sunt in legatura cu promovarea. secretele sunt legate de oferta pe care o ai... de unde o ai, de ce ai pretul asa mic, etc. alea sunt secretele mari pe care nu le spun nici sub tortura :))

laufer
07-02-2008, 11:24 PM
Siteul care doresc sa-l promovez nu este un site de cazare. Lucrez si eu in turism, si stiu despre aceste portaluri, insa nu se preteaza pe ceea ce vreau sa fac.

Krumel
07-03-2008, 12:39 AM
Multumim Scorillo.
Nu e nevoie de tortura, putinul dat e foarte mult.

laufer, sa ne tii la curent continuu. :)

laufer
07-03-2008, 08:26 AM
Pana acum am definitivat cuvintele cheie cu care vreau sa merg. Ca sa aiba un impact bun, cam cate click-uri ar trebui sa am pe zi? Adica, cam cat % din clickuri se pot transforma in clienti?

Krumel
07-03-2008, 11:09 AM
Conversia nu se face decat daca ai o oferta buna, sau userul e multumit de ceea ce oferi. Click-uri pe zi....cat mai multe, ca sa ai rata de conversie mai mare...sa fie cat de cat asigurata.

Depinde de oferta in special.

laufer
07-03-2008, 11:31 AM
In medie o campanei cam cate cuvinte cheie trebuie sa aibe? Exista vreun numar maxim, minim?

Krumel
07-03-2008, 01:17 PM
Cu cat mai targetat, cu atat mai bine.

Oricum trebuie sa experimentezi.

laufer
07-03-2008, 04:09 PM
Multumesc foarte mult pentru sfaturi si informatii. Mi-am facut idee cat de cat, acum sa vedem de saptamana viitoare cum decurge. Va voi tine la curent.
Ti-am marit karma :D

Krumel
07-03-2008, 04:33 PM
Pai noi ar trebui sa iti multumim. Apucam sa discutam lucruri serioase.

laufer
07-03-2008, 04:40 PM
Tocmai deasta am zis sa pun atatea intrebari, chiar poate banale pentru altii, insa asa invata si altii din problemele si grijile mele.

laufer
07-07-2008, 04:03 PM
Mai am o intrebare, ce trebuie sa fac ca sa pun anuntul din adwords sus deasupra rezultatelor intoarse de o cautare? Cele care apar pe fond galbui. Trebuie sa cheltuiesc 100$/luna?

Krumel
07-08-2008, 01:09 PM
laufer, nu stiu raspunsul ptr intrebarea ta...doar banuieli personale.

Ma informez si revin cu un raspuns cat de cat bun.

laufer
09-08-2008, 05:31 PM
Am dat drumul campaniei azi. Sa vedem cum merg lucrurile. Am o problema, nu prea pot/stiu cum sa urmaresc conversiile. Prima problema legata de acest lucru este ca este un site de pe care se cumpara bilete online, iar pagina de finish nu se mai afla la noi pe server, si nu stiu daca cei care ne ofera serviciul au cum sa introduca codul de urmarire care mi-l da adwords-ul. Alta solutie?
Bugetul este destul de maricel spun eu, iar dupa cam 30 minute deja are 8 click-uri. Insa sper sa nu fi fost de pomana.
Deci inca odata, cum pot urmarii conversia?

Krumel
09-08-2008, 06:31 PM
track adwords conversions in analytics (http://www.google.com/search?hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&hs=t81&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=track+adwords+conversions+in+analytics&spell=1) asta daca ai acces la contul de Analytics.

Ti-am vazut reclama.
Pune la display URL ceva de genul: domeniu..ro/bilete-avion

Daca scoti si www-ul din fata iti incap mai multe cuvinte.

Am verificat o serie de cuvinte cheie related pentru domeniul tau, sint cam aceleasi reclame.

E posibil sa gresesc, dar:
- grupeaza cuvintele cheie si reclamele in grupuri cat mai specifice si cat mai clare
- la fiecare grup pune cel putin 4 reclame
- seteaza contul sa aiba reclame alternative/rotative, astfel incat sa poti observa care din reclame sint mai profitabile
- pune landing page pagini care au legatura cu grupul de cuvinte, nu pune catre index (nu am dat click pe reclama)
- mergi pe search si nu pe content
- vezi care iti sint cuvintele negative
- incearca sa creezi grupuri pentru phrase si exact la Match Type astfel incat sa iti dai seama care vin versiuni e mai profitabila.

Nu critic ceea ce ai facut, nu imi pot da seama dinafara, dar sint niste sugestii bune.
Sper.

laufer
09-09-2008, 10:19 AM
Multumesc mult pentru sugestii. O sa le aplic, intai sa vad cu urmarirea de conversie

L.E. Am discutat cu cei care ofera sistemul de rezervare si se pare ca pot introduce acel cod de la adowrds, asa ca le voi da codul sa-l introduca, insa voi cere si denumirea ultimei pagini de "multumire" pentru a pune si prin analytics. Vedem

Adrian Poputoaia
09-18-2008, 11:18 PM
Multumesc mult pentru sugestii. O sa le aplic, intai sa vad cu urmarirea de conversie

L.E. Am discutat cu cei care ofera sistemul de rezervare si se pare ca pot introduce acel cod de la adowrds, asa ca le voi da codul sa-l introduca, insa voi cere si denumirea ultimei pagini de "multumire" pentru a pune si prin analytics. Vedem

cum a decurs campania? esti multumit?

laufer
09-19-2008, 08:38 AM
Pot spune ca sunt multumit atat eu cat si clientul.
In primul rand este multumit pentru faptul ca aude potentialul client de el si il contacteaza pentru informatii. Din pacate conversia nu am putut sa o urmaresc de la inceput pentru ca a fost cam greu de introdus scriptul de urmarire, insa din punct de vedere al cresterii brandului si al vizibilitatii suntem multumiti.

Krumel
09-19-2008, 12:02 PM
Faci si pe content? Sau doar pe Search?

Cate reclame ai facut pentru un grup de cuvinte cheie? Eu am vazut doar 2 si mereu aceleasi indiferent de cuvintul cheie....

laufer
09-19-2008, 01:36 PM
Doar pe search au fost reclamele. Au fost doar 3 reclame.

toto
09-19-2008, 09:34 PM
Fa cat mai multe campanii si cat mai specifice... Adica, o campanie, cu 2-3 variante de afisare si cu 1 sau 2 keyworduri. Acest lucru iti ofera sansa sa observi care dintre cuvinte si care dintre variantele de ad iti aduc cei mai multi vizitatori, si daca reusesti sa urmaresti si conversia lor vei putea sa vezi care este cel mai profitabil si poti directiona buget mai mare acolo, in acelasi timp eliminand keyworduri si ad-uri care nu se convertesc.

laufer
09-22-2008, 09:52 AM
Multumesc pentru sfaturi.