View Full Version : A folosi sau nu diacritice
darkstar_tfd
01-15-2008, 05:01 PM
In urma acestui (http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=331015) mare tambalau care s-a iscat pe un alt forum, am decis ca ar fi interesant si important deopotriva sa aflam si parerea celor care lucreaza activ in domeniul SEO & SEM, despre folosirea diacriticelor pe site-urile romanesti.
Sunt argumentate explicatiile mele si ale lui Krumel si sunt argumentate intr-un mod mai ciudate si unele dintre intrebarile sau remarcile pe care le fac ceilalti doi care participa la thread.
Intrebarea mea este : a mai facut cineva ceva teste sau a observat miscari mari cand vine vorba de trafic de pe cautari pentru cuvinte scrise folosind diacriticele ?
Eu am oferit exemplul meu, alaturi, intr-un sfarsit, si de un screenshot. NU am prea vrut sa pun si screenshot ca nu-mi place sa afle toata lumea ce rezultate pot sa am pe anumite keywords, dar acum cazul parea ca se impune datorita faptului ca tipii aia chiar nu inteleg.
Deci astept si eu raspunsuri aici, cu exemple clare.
Multumesc
Krumel
01-15-2008, 05:06 PM
Ma repet, o sa ardeti in iad ptr ca nu scrieti cu diacritice, ceea ce e incorect si evident Microsoft, Ministerul Educatiei si Guvernul sint de vina.
Noi, cei care am optat sa scriem fara diacritice, nu scriem corect si ar trebui sa vb cu profesorii de la scoala despre asta.
* un mic rezumat despre subiectele care au deviat o discutie foarte interesanta, catre o zona de 3 lei.
darkstar_tfd
01-15-2008, 05:16 PM
Si sa nu uitam de domnii stiu ce inseamna foarte bine si marketing si stiu si mai bine decat cei care studiaza piata de ani, cand va trece romanu pe diacritice.
Si daca adaugam unul dintre ei mai stie si web development...
iamntz
01-15-2008, 07:00 PM
să nu uităm că faci un site pentru un utilizator... limba maternă e cea română, cu tot cu diacritice. Sau vreţi sa ajungem şi noi ca „celebrele” cheeky girls (sau cum s-or scrie) care DETESTĂ limba română ?
Krumel
01-15-2008, 07:10 PM
Sa nu exageram Ionuţ.
A scrie sau nu cu diacritice pe net e o optiune persoanala, nu o mandrie nationala.
Crezi ca ar trebui sa avem prejudecati fata de cei care scriu fara? Poate facem o inchizitie, sa ii invatam noi minte sa scrie "corect". Crezi ca analfabetii din muzica, politica sau oricare alt domeniu ai alege, sint asa ptr ca scriu pe net fara diacritice?
Cand o sa inteleaga romanul ca ceea ce face altul e o alegere personala si ca a impune un lucru e catalogat ca a fi intolerant?
Cat despre "să nu uităm că faci un site pentru un utilizator" sint deacord. Utilizatorul nu orbeste daca citeste continut fara diacritice. Si nici nu are o problema legat de asta.
Stii experimentul cu "indiferent cum ai scrie cuvintele, omul poate intui forma retinuta de creier atata timp cat nu schimbi primele si ultimile caractere"?
Ei, daca oricare alt om poate citi si intelege acele cuvinte, iar romanii nostrii partioti pe forum si messenger nu pot, tind sa cred ca ori restul lumii e hâită ori unii fac din diacritice o metoda de propaganda personala.
iamntz
01-15-2008, 08:08 PM
nu am prejudecăţi de cei ce scriu fără. Nu sunt nici intolerant. Nu mă deranjează în mod special dacă nu sunt diacritice, dar mă bucură când le văd.
Dar mi se pare normal ca atât timp cât la şcoală înveţi aşa şi eşti penalizat dacă nu respecţi aceste reguli să fie o chestie de bun simţ să scrii cu diacritice. Înţeleg ce se scrie, şi eu scriu uneori fără, dar tot mai frumos e cu diacritice.
ti-ar place să citeşti cărţi/ziare fără diacritice?
Eh, oricum se vor găsi mulţi să ţină partea diacriticelor, mulţi care nu le vor ţine partea dar şi mai mulţi cărora nu le pasă :D
Krumel
01-15-2008, 08:18 PM
Înţeleg ce se scrie, şi eu scriu uneori fără, dar tot mai frumos e cu diacritice.
ti-ar place să citeşti cărţi/ziare fără diacritice?
Eh, oricum se vor găsi mulţi să ţină partea diacriticelor, mulţi care nu le vor ţine partea dar şi mai mulţi cărora nu le pasă :D
Cred ca nu prea ai inteles ideea discutiei.
Una e sa citesti carti si ziare si alta e sa scrii pe mess sau forum.
Una e sa scrii acte si alta e sa faci o cautare sau sa scrii intr-o pagina pe messenger.
E o diferenta, nu crezi?
Aici vorbim de internet si comunicarea pe internet, nu de a scris carti sau de a citi ziare.
Nu sint impotriva diactiticilor pe Internet, trebuie sa fii idiot sa fii impotriva lor. Dar cred ca sint liber sa aleg intre a scrie cu sau fara diacritice.
In schimb sint impotriva comunicarii de tip IRC. Aici solidarizam. Acolo limba romana nu e aceeasi. Dar intre a scrie fara diacritice si a scrie de tip IRC e o diferenta.
darkstar_tfd
01-15-2008, 08:55 PM
Ideea postului era intre a alege pentru SEO un text cu sau fara diacritice. Personal merg pe fara diacritice pentru ca asa se cauta. Cand se schimba trendul, schimbam metodele. Dar pana atunci, si eu, ca si altii, incerc sa fac bani in primul rand ca sa traiesc. :) Deci fara pentru moment.
bloggero
01-15-2008, 09:07 PM
dpv SEO cred ca diacriticile au intaietate, dar intr-o masura foarte mica
Nu conteaza cum scrii (decit foarte putin) Conteaza ce scrii
@off topic
eu ma kinui si acum sa folosesc caps-ul - aka litere mari
iamntz
01-15-2008, 10:23 PM
Cred ca nu prea ai inteles ideea discutiei.
corect. Am recitit acum de la început şi într-adevăr, nu am înţeles din prima. My bad :|
Aurel63
01-23-2008, 12:24 AM
Ideea postului era intre a alege pentru SEO un text cu sau fara diacritice. Personal merg pe fara diacritice pentru ca asa se cauta. Cand se schimba trendul, schimbam metodele. Dar pana atunci, si eu, ca si altii, incerc sa fac bani in primul rand ca sa traiesc. :) Deci fara pentru moment.
De acord cu tine Mihai: fara diacritice. Utilizatorii romani de internet nu folosesc diacriticele in cautari pur si simplu din comoditate: asa s-au obisnuit si asa vor continua; in nic un caz din alte considerente.
Si , obligatoriu, webmasterii isi vor servi clientii tot fara diacritice.
Si, vorba ta, cand se va schimba trendul, va trebui sa ne conformam.
PS Hai sa fim seriosi, tastam mai usor fara diacritice.
PPS Da-mi te rog un pm cu linkul unde a avut loc disutia prima data; fiindca sunt curios cum si-au sustinut baietii ideea pro diacritice.
darkstar_tfd
01-23-2008, 10:11 AM
Aurel, ai exact in primul post linkul cu anchor al 3lea cuvant :)
Discutia a fost ciudata, argumente si exemple contra " dar de ce? " si nationalisme care nu sunt necesare. Krumel stie la fel de bine ca si mine, pentru a fost implicat adanc in topicul ala.
Mna, pana la urma cine vrea sa inteleaga intelege. Hai ca astept sa vad ce crezi :)
Aurel63
01-23-2008, 11:33 AM
Aurel, ai exact in primul post linkul cu anchor al 3lea cuvant :)
Discutia a fost ciudata, argumente si exemple contra " dar de ce? " si nationalisme care nu sunt necesare. Krumel stie la fel de bine ca si mine, pentru a fost implicat adanc in topicul ala.
Mna, pana la urma cine vrea sa inteleaga intelege. Hai ca astept sa vad ce crezi :)
1. Nu stiu de cam senzatia, dar webc voia sa se bage-n seama mai mult decat era caul; voi ati fpos suficient de expliciti, decenti si foarte rabdatori, ati oferit informatii foarte detaliate, si el o tinea tot una si buna pe-a lui: ca, vezi doamne, au aparut diacriticele si trebuie sa o dam pe de-astea.
Am avut senzatia ca incerca sa va impuna pur si simplu punctullui de vedera; adica: "ba baieti, sunteti buni la seo, dara aici v-am prins, aici am eu dreptate"
Nu stiu cum de ati avut atata rebdare cu domnul respectiv.
2. Krumel a sintetizat foarte bine:
A scrie sau nu cu diacritice nu tine de patriotism sau jenă. Scrisul fara diacritice e corect, iar pe web oamenii asa s-au obisnuit sa scrie asa. E o optiune, nu o constrangere.
S tu ai spus ceva misto:
Nu cred ca jumatate au instalata optiunea de limba, incearca sa faci un raport ( use Awstats si Analytics in paralel ) sa vezi care si cum sunt cautarile pentru o pagina care poate avea ambele variante. Cand folosesti diacriticele in numele/url unei pagini rescrise deja ai probleme.
3. Hopa!!
Am ajuns deja la postul micitului mistocar online pe nume de scena muntealb:
Webc are dreptate, cine vrea să facă SEO de viitor trebuie să aibă "Conţinut + Optimizare" cu diacritice.
Krumel, nu-ţi mai expune opiniile personale pe post de argumente de netăgăduit, pentru că nu o să convingi pe nimeni.
Se pare ca muntealb asteapta cu disperare ca pe .ro sa se impuna diacriticele in urmatorii 3-4 ani, ca sa devina si el tatic in ale optimizarii. Ce nu-mi place la muntealb este tonul agresiv folosit in exprimare, putea expune problema si altfel. Si-n plus, Krumel a convins pe absolut toata lumea, exclusiv muntealb si webc. De ce oare vorbeste muntealb si in numele altora?
4. Am ajuns deja pe pagina la care muntealb a inceput sa jigneasca, pacat de el, ca totusi are ceva in cap, insa la capitolul primii sapte ani... prezinta ceva lipsuri.
PS Stii ce-mi place la discutiile astea?
Faptul ca esti solicitat la maxim si incerci sa dai tot ce ai mai bun, sa fii cat mai clar si explicit; asa s-a intamplat si cu voi pe acel subiect, si sincer am fost incantat sa va citesc comentariile. Sunteti absolut ok si-mi place sincer cum argumentati!
PPS Cand citesc threaduri fara sa particip, ma mai si amuz, dar cand sunt eu in locul vostru (adica sa dea muntelealb in mine fara nici o justificare) ma apuca nebuniile.
PPPS. Vorba lui Dojo: Opinii fara diacritice!
Krumel
01-23-2008, 12:21 PM
Discutiile astea sint bune, iti dai seama pe cine poti avea langa tine. :)
Eu in rarele ocazii cand scriu cu pixul/creionul/etc scriu CU diacritice pentru ca asa este corect si asa trebuie.
In internet, pe site-uri, intotdeauna scriu FARA diacritice dintr-un singur motiv, si anume SEO.
Chiar daca nu ne convine, marea majoritate a utilizatorilor cauta pe google "masina" nu "maşină" sau "jucarii" nu "jucării" ...
Si pentru ca sunt undeva la mijloc in toata treaba asta, asta este compromisul pe care trebuie sa il fac... Si cred ca nu sunt singurul.
darkstar_tfd
01-23-2008, 01:17 PM
Evident ca nu esti singurul. Oricum cautarile ne dau tonul la ce o sa folosim. Ideea e ca eu adaug pe un site text atat cu diacritice, cat si fara, ca sa fac teste,sa vad cum se cauta. Oricum atasasem un screenshot in topicul de pe SP si imi e clar cum scriu.
Evident ca si eu scriu cu diacritice cand nu sunt online.
Krumel
01-23-2008, 01:20 PM
Discutia era despre Web si nu despre cum scriem in particular pe acte.
darkstar_tfd
01-23-2008, 01:25 PM
Cat se poate de corect. Dar cred ca am si precizat clar, atat aici in primul post cat si pe SP ca atunci cand vine vorba de web si atunci cand trebuie sa iti vezi de business sunt pro scrierii fara diacritice. Cautarile ne dicteaza oricum.
Ma repet, o sa ardeti in iad ptr ca nu scrieti cu diacritice, ceea ce e incorect si evident Microsoft, Ministerul Educatiei si Guvernul sint de vina.
Noi, cei care am optat sa scriem fara diacritice, nu scriem corect si ar trebui sa vb cu profesorii de la scoala despre asta.
* un mic rezumat despre subiectele care au deviat o discutie foarte interesanta, catre o zona de 3 lei.
da...tu nu prea lucrezi in sectiunea romana si ma indoiesc ca ai optimizat siteuri cu caractere romanesti
ideea e ca google deocamdata nu recunoaste caracterele romanesti
Krumel
02-05-2008, 10:07 PM
Nu mai comentez. Am spus pe subiectul asta o gramada de chestii.
Mai bine tac.
Ianna
02-06-2008, 12:10 AM
dpdv SEO
consider ca a scrie cu diacritice nu conteaza foarte mult( deocamdata literele noastre nu sunt precum cele chinezesti sa nu poata fi recunoscute), BA CHIAR mai mult conteaza "common misspelling";)
dpdv al observatiei
mama (ca si multi alti utilizatori) care abia stie sa deschida o pagina de net si sa faca o cautare NU SE VA CHINUI sa caute folosind in scris diacritice.
laufer
02-06-2008, 01:27 PM
Parerea mea, ca folosirea diacriticelor este obtiunea fiecaruia. Nici eu, care stau cate 10-15 ore pe net zilnic nu folosesc diacritice la cautari.
darkstar_tfd
02-06-2008, 04:31 PM
Prea multi dintre cei care au postat aici au spus ca nu folosesc diacritice atunci cand cauta. :)
Concluzia ? ...
octav
02-15-2008, 02:21 AM
Eu nu stiu pe NIMENI care sa foloseasca diacritice cand scrie la calculator (in afara de mine ... incerc sa ma obisnuiesc cu ele)
Si mor cand mi-o ia razna mysql-ul din cauza diacriticelor, asa ca mai bine nu le folosesc sau le folosesc doar cand e neaparat nevoie.
cand s-or vinde domenii.ro cu scrise cu diacritice cred ca ma las de meserie
The web gateway to the ROTLD whois database
maĹŸini.ro - Wrong query syntax - illegal character(s).
darkstar_tfd
02-15-2008, 03:20 PM
Frumos exemplu Octav :)
Ianna
02-17-2008, 06:20 AM
din cate am inteles sunt valabile si domenii cu diacritice ...auzisem pe careva ca vrea sa-si ia un domeniu ce contine " grafică "
bloggero
02-17-2008, 12:04 PM
nu. nu sunt . poate vor fi vreodata.
iskanderul
02-17-2008, 02:37 PM
am citit si eu de acord cu krumel nici nu are sens sa mai discutam :)
octav
06-30-2008, 05:50 PM
!@#@!#[]
de pe rotld.ro :
11. Noul sistem este pregătit să permită înregistrarea numelor de domenii cu diacritice în limba română. Aceste servicii vor fi însă furnizate într-o fază ulterioară după ce vor fi stabilite şi acceptate regulile de înregistrare domenii cu diacritice.
Hua
Krumel
06-30-2008, 05:52 PM
Problema ar fi cautarile si nu domeniile.
Exista cautari cu diacritice?
Ma intereseaza mai putin forma domeniilor.
Exista cautari cu diacritice?
Nu stiu care este raportul cautarilor cu diacritice fata de cele fara. Insa cert este faptul ca Google face o asociere intre aceleasi cuvinte cu si fara diacritice. Cu mici diferente, rezultatele sunt aceleasi...
Krumel
07-01-2008, 09:07 AM
NImic de comentat, dar ne raportam la "cautatori"...ei nu folosesc cautarile cu diacritice...comportamentul utilizatorului roman nu il declara ca fiind patriot in zona asta.
Google poate chiar sa puna in locul rezultatelor fara diacritice, doar cele cu diacritice...romanii tot fara or sa caute.
Vorbesc de majoritate.
PS: Welcome back Toto.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.